Δικτυακή Πύλη Κριτσάς
 BAΘΥ

Νέος οικισμός της Κοινότητας Κριτσάς. Αναφέρεται για πρώτη φορά στην απογραφή του 1981 με 28 κατοίκους. Το 1991 έχει 139 άτομα. Καθαρά εδαφομορφικό τοπωνύμιο συχνότατο στη χώρα μας.

Στον οικισμό της Κριτσάς Βαθύ βρίσκεται και η εκκλησία του Αγίου Σίλα η οποία χτίστηκε το 1960 μετά την παραχώρηση του παλιού Κριτσώτικου Άγιου Σίλα στους Καλοχωριανούς, (η εκκλησία αυτή είχε κτιστεί από Κρτσώτικη οικογένεια). Η εκκλησία είναι σε υπερυψωμένη θέση αριστερά του δρόμου μεταξύ του μικρού και του μεγάλου Βαθιού και ήταν τόπος προσκυνήματος και ανακούφισης για τους μαζωκτάδες των χαρουπιών, τους ζευγάδες και τους θεριστές του Βαθιού σε προηγούμενες δεκαετίες, εποχές που μάλλον έφυγαν χωρίς επιστροφή.

Το Δημοτικό συμβούλιο Αγ. Νικολάου, δέχθηκε το αίτημα της Κοινότητας Κριτσάς να υδρευθεί το Βαθύ από το αντλιοστάσιο του Δήμου στο Καλό χωριό (Μιχ. Κουνενού) για 20 χρόνια. Έτσι λύνεται το υδρευτικό πρόβλημα για το Βαθύ, που τόσα σπίτια κτίστηκαν τα τελευταία χρόνια. Θα πρέπει όμως να διατηρείται καθαρός ο γύρω χώρος του αντλιοστασίου και το πηγάδι (γεώτρηση) για την υγιεινή του νερού, αφού πάει για άρδευση.

Η θυγατρική της εταιρίας ΔΑΪΟΣ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΑΒΕΕ, "Hellas Holiday Hotels A.E." υπέγραψε Σύμβαση για την διαχείριση του ξενοδοχείου 5 αστέρων και δυναμικότητας 717 κλινών που κατασκευάστηκε στο Βαθύ Κριτσάς στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης με την Ισπανική ξενοδοχειακή αλυσίδα "Τhe Sol Melia Hotels & Resorts" και την θυγατρική της στην Ελλάδα "SOL MELIA ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.". Ο όμιλος SOL MELIA έχει έδρα στην Palma de Mallorca στην Ισπανία και έχει στην κατοχή του ή διαχειρίζεται περισσότερα από 300 ξενοδοχεία σε 30 χώρες σε 4 ηπείρους.

Με την απογραφή του Διαμερίσματος Κριτσάς, σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από επεξεργασία του αρχείου της στατιστικής υπηρεσίας για την απογραφή πληθυσμού (Ελλάδας) του 2001. ο πραγματικός πληθυσμός του Βαθιού ανέρχεται σε 139 κατοίκους (εκτίμηση για το έτος 2021 είναι 244 κάτοικοι). Μέσος Ετήσιος Ρυθμός Μεταβολής πληθυσμού από το 1991-139 κάτοικοι- έως το 2001 είναι 2,01 %

Πηγές

1. Οικισμοί της Επαρχίας Μεραμπέλου Κρήτης - απογραφή από το 1577 μέχρι το 1991 - Μανόλη Αντ.Παπαδογιάννη
2.Ραντολόγια - Γεωργίου Ι Περάκη Δασκάλου
3. Εγκυκλοπαίδεια Ελευθερουδάκη
4. Χρυσούλα Τζομπανάκη, αρχιτέκτων αρχαιολόγος

 

 


Η Διαδυκτιακή παρουσία της Κριτσάς είναι μια ευγενική χορηγία του Δημήτριου Σκουλικάρη (τέως Συμβούλου του Δημ.Διαμ. Κριτσάς)

   
powered by gkal communications