Δικτυακή Πύλη Κριτσάς
 







Οροπέδιο Καθαρού-Δημοτικού Διαμερίσματος Κριτσάς-Δήμου Αγ.Νικολάου

Πληθυσμός : 7 (2001) - υψόμετρο 1140m

Το Καθαρό -μήκους 10χλμ και εύρους 15χλμ - είναι ορεινός οικισμός του Δ.Δ Κριτσάς (απέχει 16 χλμ από την Κριτσά και 10 χλμ από την επαρχία Λασηθίου).Το 1961 απογράφεται με 0 κατοίκους όπως το 1971 και το 1981.Μόνο το 1991 έχει 4 κατοίκους και ανήκει στην ίδια κοινότητα.

Το τοπωνύμιο από το γνωστό ομώνυμο οροπέδιο,μάλλον εδαφολογικής προέλευσης-όπως και ο Ομαλός στο νομό Χανίων. Οι ποιμένες κινούν τα κοπάδια τους μέχρι το οροπέδιο από τις 15 Μαΐου και ζουν εκεί μέχρι τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου, όταν αφήνουν τα κοπάδια στο οροπέδιο για τη χαμηλότερη περιοχή της Κριτσάς, ενώ δεν λείπουν και οι καλλιέργειες καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου. Στο Καθαρό υπάρχει ένα ιδιαίτερο καθεστώς ιδιοκτησίας της γής, καθώς όλη η έκταση του Καθαρού ανήκει αποκλειστικά στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κριτσάς και μόνο οι μόνιμοι εγγεγραμμένοι κάτοικοι του χωριού έχουν το δικαίωμα να χτίσουν. Υπάρχουν μόνο μερικά σπίτια, όπου συνήθως ζουν ποιμένες.Παράγουν μικρά λαχανικά και φρούτα, νόστιμο τυρί συνήθως για τις ανάγκες τους. Η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται μόνο από γεννήτριες. Στο Καθαρό μπορείτε να βρείτε τρεις ταβέρνες, για να φάτε ή να πιείτε κάτι.

Κάθε έτος, το χειμώνα, οι βαριές χιονοπτώσεις καλύπτουν όλα τα σπίτια με αποτέλεσμα η χλωρίδα και πανίδα στο Καθαρό να μην είναι τόσο συνηθισμένες. Τον Αύγουστο, έχουμε δύο τοπικούς εορτασμούς κάθε έτος: - στις 6 Αυγούστου, ο εορτασμός της τοπικής εκκλησίας Αφέντης Χρήστος (Ιησούς Χριστός) - ο εορτασμός του ποιμένα. Σε αυτούς τους δύο εορτασμούς, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ακούσουν την κρητική μουσική (LYRA), να φάνε ειδικές τοπικές γεύσεις . Έτσι εάν βρεθείτε στην Κριτσά, μην παραλείψετε μια επίσκεψη στο οροπέδιο Καθαρό.

Εκεί ψηλά στα ~1150μ. ύψος, στο μοναδικό Καθαρό των 60.000 στρεμμάτων, που κρατάει στα σπλάχνα απολιθωμένους ιπποπόταμους, ελέφαντες και ελάφια η Κριτσά έχει αποθέσει τη μισή ψυχή της... Στην πολυδιάβατη κοκκινοκίτρινη "πλατεία" του Καθαρού διασταυρώνουν-τα καλοκαίρια-τα βήματά τους άνθρωποι και κοπαδιάρικα ζώα ενώ τους αφιλόξενους χειμώνες εκεί κερδίζεται και η μάχη του νερού για τα κάτω μέρη. Εκεί που τριγυρίζουν ακόμα, κάτω από τις βαριές σκιές του Λαζάρου (2085μ.) και του Σπαθιού (2148μ.) οι ψυχές των Χαΐνηδων της Τουρκοκρατίας των ανταρτών της Κατοχής.Εκεί που ακόμα σήμερα στολίζουν τον ουρανό και τις χαράδρες γύπες, γυπαετοί, μοναδικές κιτρινομύτες καλιακούδες και κούκκοι και μυρώνουν τον αγέρα η θρίμπα και ο δίκταμος. Εκεί στην ηρεμία των πρίνων, των ασφεντάμων, της αμπελιτσάς, της αντρικουκκιάς, του αλούτσουνα, του σταμνάγκαθου, της μαύρης, του θύμου του βουνού, της κεντρούκλας και του ξερόγκριζου βράχου το ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΚΑΘΑΡΟΥ .

Η παρακάτω έκθεση συντάχθηκε στις 11/7/1940 και υπεγράφη από τον Πρόεδρο της Κοινότητος Κριτσάς
Εμμανουήλ.Νικ.Τζανόπουλο (αριθ.πρωτ.1165-23.9.19)

Το Οροπέδιο Καθαρού μήκους 10χιλιομέτρων και εύρους 15 από της κορυφής Πίτουρου μέχρι Λάκκο Καδή,αποτελείται από κοιλάδες περικλειόμενες γύρω από σειρές βουνών και ορέων,κείται προς το Β.Δ μέρος της Κριτσάς και Ν.Α της Επαρχίας Λασηθίου,απέχει δε από την κωμόπολη της Κριτσάς 16 χιλιόμετρα και από την επαρχία Λασηθίου 10 χιλιόμετρα.
Μετά την κατοχή της Κρήτης από τους Ενετούς ,περιήλθε στη κατοχή ενός φεουδαρχία ενετού ο οποίος είχε σαν θερινό ενδιαίτημα μετά της κτηνοτροφίας και μελισσοκομίας το διαμέρισμα Άγιος Γεώργιος, Χειροκουμάδια,Περβόλα Μελιτίνο όπου έκτισε υδρόμυλους και καλλιεργούσε κήπους δένδρα καρυδιές,αμυγδαλιές ,αχλαδιές κ.λ.π.
Μετά την υπαγωγή του νησιού στους Τούρκους οροπέδιο περιήλθε στην κατοχή αυτών και συγκεκριμένα στη κατοχή του γενιτσάραγα Ηρακλείου Χανιαλή,δοθέντος ότι η Κρήτη μετά την υποταγή περιήλθε στη κατοχή Τριών μεγάλων οικογενειών των Μπετρίδων,Χανιαλίδων και Ιτζιτάρηδων οι όποιοι μοίρασαν τις μεγάλες εκτάσεις του νησιού,τον Ομαλό στα Χανιά στους Πετρίδες,στους ευρισκομένους στο Ηράκλειο Χανιαλήδες της οροσειράς Γιούχτα Αρχανών και δείκτης όπου το Οροπέδιο του καθαρού και στους Ιτζιτάρηδες την οροσειρά της Σητείας.
Μετά την πάροδο των χρόνων ,οι αδελφοί Χουσεϊν Μπιν και Ισμαήλ Μπίν,εδώρησαν το Οροπέδιο του Καθαρού στην Κοινότητα Κριτσάς.
Για το σκοπό αυτό εκδόθηκε αυτοκρατορικό διάταγμα Φιρμάνι από της Α.Αυτοκρατορικής μεγαλειότητας του σουλτάνου,με τον όρο κάθε κάτοικος της Κριτσάς θα νέμεται μόνο επί του οροπεδίου,χωρίς δικαίωμα μεταβιβάσεως ούτε σπιθαμής γης εκ τούτου εις ουδένα.
Μετά τυχόν αποδημία εις το χωρίο Κριτσά του κατοίκου,ούτος έχανε κάθε δικαίωμα επί του οροπεδίου,είχε δε το δικαίωμα νομής κληρονομικώς δικαιώματι μεταβιβαζόμενο στους κληρονόμους του κλήρου του,ανέλαβε δε η Κοινότητα την πληρωμή 4.000 οκάδων σιταριού υπέρ των δωρητών και διαδόχων των,οίτινες δωρητές μεταβίβασαν το δικαίωμα εις τέμενος του σουλτάνου στο Ηράκλειο Χουνουκιάρ τζαμι,το οποίο ευρίσκετο εκεί όπου σήμερα υπάρχει το Μουσείο.Το κτήμα ήτο διτελές εις το εν Ιεράπετρα εφκάφιον διοικούμενο υπό του μουφτή Ιεραπέτρας εισπράττοντας τα διτελή δικαιώματα.
Αργότερα το τέλος των 4.000 οκάδων σιταριού μετεβλήθη σε 400 οκάδες ελαίου για να χρησιμεύση προς λειτουργία των κανδηλών του ανωτέρω τέμενους και η Κοινότητας έκτοτε μετά την μεταβολή της πληρωμής του είδους εκπλήρωνε 400 οκάδες ελαίου και 25.000 άσπρα (καλεμιέ παρασί) δια του ύψους,δηλαδή ,δικαιώματα γραφής,για τις εκδιδόμενες αποδείξεις πληρωμής υπό του αρμοδίου εφκαφίου.
Σε κάποια εποχή ηγέρθη έρις μεταξύ των κατοίκων της Κριτσάς και Λασηθίου για κάποια τοποθεσία. Εκλείθει ο καδής να δικάσει σε ποιόν ανήκε,αλλά έπεσε θύμα δολοφονίας και το μέρος όπου εφονεύθη ονομάστηκε του Καδή ο Λάκκος ή Καδί Μεϊντανί.Οι Λασηθιώτες αρνήθηκαν να πληρώσουν το αίμα και οι κάτοικοι της Κριτσάς αφού κατέβαλαν αποζημίωση έγιναν κύριοι του Λάκκου ο οποίος έκτοτε ονομάζεται του Καδή ο Λάκκος ή Καδή μεϊντανί.
Η Κοινότητα διατηρεί χώμα με το αίμα αναμεμιγμένο σε βώλο στα γραφεία της και είναι το αίμα του φονευθέντος ιεορίκου.
Ορίζεται από οροσειράς Βουρλιά και δέτη Καδή,λάκκος Καράβια,Καθάριο Λάκκος,Παραθύρι,Λεκανίδα,Πατσούρου κορυφή, μονοδένδρι ,Κοτσιφανερό, χαλασμένη Κορυφή,Σταυρού Σελί,Ανεφολάκκους.
Στις διάφορες επαναστάσεις οι κληρονόμοι Χαναιλή έλαβαν γνώση του αυτοκρατορικού Φιρμανίου εφυγάδευσαν αυτό από τα αρχεία του εφκαφίου εις τον ευρισκόμενον στην Κωνσταντινούπολη εφκάφιο της Ρούμελης και έτσι η κοινότητα αφού έχασε τον τίτλο κατοχής,εκινδύνευσε να χάσει το κτήμα,απο τους διαδόχους του Χανιαλή οι οποόι έγειραν αξιώσεις.
Ξέροντας ότι είχε χαθεί το Φιρμάνι διεκδικούσαν το οροπέδιο και οι κάτοικοι υπέστησαν τα πάνδεινα γιατί δεν επιθυμούσαν να χάσουν το δικαίωμα που τους ανήκε αδιαμαρτύρητα.
Μακρόχρονοι και σκληροί αγώνες διεξήχθησαν μεταξύ των κατοίκων της Κριτσάς,οι πρόκριτοι των οποίων ερρίφθησαν στις φυλακές Ηρακλείου από τους Χανιαλήδες για πεισθούν και να δηλώσουν ότι εγκαταλείπουν το κτήμα.
Την μεγάλη εβδομάδα εγκάθειρκτοι και κατόπιν διαμαρτυρίας στου προξένους των μεγάλων δυνάμεων Αγγλία,Γαλλία Ρωσίας, απεφυλακίσθησαν αφού συνεχιστεί ο δικαστικός αγώνας.
Μετά την πάροδο αρκετών ετών ο ομοχώριος Νικόλαος Αποστολάκης με κάποιον Προβιοδάκη μουσουλμάνο,ανεκάλυψαν ότι το φιρμάνι του Καθαρού βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη .
Ύστερα από την πληροφορία αυτή ζήτησε και συντάχθηκε πληρεξούσιο από τους κατοίκους από τον συμβολαιογράφο Μύρωνος Νιωτάκη .
Μετά από σχετική εντολή μετέβη στα Χανιά ενήργησε δια του Γενικού Διοικητού και έφερε το φιρμάνι στη Κριτσά.Έληξε έτσι ο μακροχρόνιος αγώνας για την ανεύρεση του φιρμανιού μεταξύ της Κριτσάς και Χανιαλήλων.
Μετά την επανάσταση του 1866 ο Ρεούφ πασάς, άνδρας προοδευτικός και φιλόμουσος, ήθελε να ρυθμίσει το ζήτημα της στοιχειώδους μορφώσεως των Χριστιανικών παιδιών της Κρήτης και καθόρισε όπως τα θέρετρα των επικοινωνούντων οροσειρών,Ομαλού,Γιούχτα,Δείκτης,Σητείας,χρησιμευόντων ως βοσκοτόπων καταβάλλονται και χρησιμοποιούνται για την ανέγερση σχολείων υπο,ενα ρυθμό τετράγωνο ή παραλληλόγραμμο κτίριο με λίθινο διάζωμα σημείο υποτέλειας των κατοίκων καθ' ο είχον δικαίωμα περιορισμένο της στοιχειώδους μορφώσεως αλλά όχι και απόλυτο ελευθερία.
Τοιούτον σχολικό κτίριο σώζεται σήμερα στη Κριτσά με το λίθινο διάζωμα.
Κατά τους μετέπειτα χρόνους διάφοροι βοσκοί σιγά σιγά κατέλαβαν τις οροσειρές αυτές.Κατέστησαν τις οροσειρές κτήμα τους ,διατήρησαν δε μόνο κοινόχρηστο τόπον το Οροπέδιο του Καθαρού,ο Γιούχτας Αρχανών και ο Ομαλός Χανίων.
Μετά την απελευθέρωση της Κρήτης η Βουλή των Κρητών εψήφισε τον υπ' αριθ 170 νόμο και υπήγαγε υπό το κράτος τούτου την Διοίκηση των ανοργάνωτων Κοινοτήτων,διοικουμένων υπό τριμελούς επιτροπής εκλεγομένων υπό των κατοίκων εις ους ανήκον οι κοινόχρηστοι εκτάσεις σωματείων Δημοσίου Δικαίου.
Το 1904-1905 η Κοινοτική Επιτροπή Κριτσάς καταβάλλουσα τα οφειλόμενα,ηλευθέρωσε το Καθαρό από το εφκάφιον Ιεράπετρας αφού κατέβαλε έκαστον ζώο 0,40 κατά κεφαλή δικαιώματα για την απαλλαγή του κτήματος εκ βακουφικής υποχρεώσεως.
Κατά τον χρόνο αυτόν επιμέλεια του τότε Βουλευτού Κριτσάς Μπετούρα,το σχετικό φιρμάνιο μεταφράσθη από τον Αβράμ εφέντη Λευκόχειρος, διακεκριμένου Τουρκομαθούς και εκυρώθη υπό της Α.Β.Υ του Πρίγκηπος Γεωργίου.
Έτσι η Κοινότητα διατηρεί έκτοτε το σχετικό φιρμάνι στο πρωτότυπο και σε επίσημο μετάφραση.
Το 1925 μετά την έκταση εις τας Ν.Χώρας του Νόμου Δ.Ν 2, η διοίκηση του οροπεδίου περιήλθε στη νέα Κοινότητα την διεπομένη από τον παραπάνω Νόμον,καταργηθείσης της μέχρι της εποχής εκείνης Κοινότητας της διεπομένης υπό του Νόμου 170 της Κρητικής πολιτείας περί ανοργάνωτων Κοινοτήτων.
Τοιαύτη η ιστορία και η περιγραφή του Οροπεδίου Καθαρού που αποτελεί σπουδαίο πνεύμονα ζωής και παραγωγής για τους κατοίκους της Κριτσάς.
Σ'αυτούς ανήκει απο μακρού χρόνου η νομή τούτου, και η παντός είδους γεωργική εκμετάλλευση χωρίς να αποκτά δικαίωμα κατοχής ουδείς των κατοίκων επί τούτου,καθ'οιανδήποτε τρόπον,ούτε δι 'οιανδήποτε εκμετάλλευση.
Για τη διατήρηση της ιστορίας του σπουδαίου τούτου Κοινοτικού κτήματος για την κωμόπολη της Κριτσας συνετάχθη η ανωτέρω έκθεση ώστε οι μελλοντικές γενεές να γνωρίζουν τον τρόπον και το πως επετεύχθη η κυριότητα του οροπεδίου.
Το οροπέδιο αποτελεί σημαντικότατο παράγοντα της ζωής του πληθυσμού της κωμοπόλεως και πηγή σπουδαία του Κοινοτικού Προϋπολογισμού.

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΚΑΘΑΡΟΥ

Απόδειξη της ζωτικότητας και ευφυΐας των παλαιών Κριτσωτών αποτελεί το θέμα του Καθαρού.Το οροπέδιο αυτό βρίσκεται σε υψόμετρο 1200 μέτρα και οι πλαγιές του επεκτείνονται μέχρι της υψηλότερης κορυφής της Δίκτης "Λάζαρος" ύψους 2155 μέτρα, διεκδικείτο δε επί Τουρκοκρατίας και από τους κατοίκους των γειτονικών χωριών του Οροπεδίου Λασηθίου,καθώς και από τους Χαναιαλήδες του Ηρακλείου.

Πριν από την οριστική ρύθμιση του ζητήματος ,προηγήθηκαν μακροί αγώνες,πολλοί δε πρόκριτοι της Κριτσάς που είχαν μεταβεί κατά καιρούς στη Κωνσταντινούπολη για να αντιμετωπίσουν τους εμφανιζόμενους ιδιοκτήτες Χανιαλήδες,κρατήθηκαν για πολύ καιρό στις φυλακές της Κωνσταντινουπόλεως και τα μπουντρούμια του Ηρακλείου.

Στην Ιστορία Κριάρη βρίσκουμε ότι οι Χανιαλήδες ήσαν αιμοβόροι αγάδες του Ηρακλείου οι οποίοι ούτε λίγο ούτε πολύ εμφανίστηκαν να διεκδικούν τα οροπέδια Λασιθίου και Καθαρού τα οποία δήθεν κατά τη κατάληψη της Κρήτης από τους Τούρκους τα οποία είχαν δοθεί σαν δώρο στον πρόγονό τους αρχηγό των γενιτσάρων.Η παράλογη αυτή αξίωση επέφερε μεγάλη αναστάτωση ,ώστε στο υπόμνημα που υποβλήθηκε στο Σουλτάνο από τη Γενική συνέλευση που συνήλθε στις 14 Μαΐου 1866 στη θέση Μπουτσουνάρια Χανίων.Εκεί συνήλθαν οι αντιπρόσωποι του Χριστιανικού λαού της Κρήτης (στην οποία όπως και αλλού αναφέρεται ότι παρέστη από την Κριτσά ο Κων/νος Κοζύρης). Εκεί έγινε ειδική μνεία για τις αυθαιρεσίες των Χανιαλήδων όπου οι εγκαλούμενοι Κριτσώτες και Λασηθιώτες υπέστησαν όχι λίγα δεινά και έξοδα για να υπερασπίσουν το δίκαιό τους.

Για το θέμα του Καθαρού ασχολήθηκε κατ' επανάληψη και το Συμβούλιο του Μεγάλου Κάστρου όπως φαίνεται από την εξής περικοπή του Ημερολογίου:14.Μαϊου 1835,έδωσα του Μανολιού Αλεξάκη (ασφαλώς του Αλεξομανώλη) τα σνέθια ( έγγραφα) κομμάτια 16 του Αοριού του κριτζώτικου,παρόντος και του παπά Κλώντζα". Οι αιμοβόροι χανιαλήδες δεν θέλησαν να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις του εν λόγω Συμβουλίου.

Κατά την παράδοση στην οριστική ρύθμιση της διαφοράς μεταξύ Κριτσωτών και Λασηθιωτών συνετέλεσε και ο φόνος ενός τούρκου δικαστή (Καδή) ο οποίος πηγαίνοντας στο Καθαρό για να διενεργήσει αυτοψία και αφού όπως εικάζεται είχε εκδηλώσει την προτίμησή του υπέρ των Λασηθιωτών ,σκοτώθηκε από αγνώστους. Μετά από αυτό ο Στρατιωτικός Διοικητής Ηρακλείου απεφάσισε να μεταβεί επί τόπου προς ανακάλυψη των ενόχων και επιβολή των προβλεπομένων κυρώσεων. Λέγεται ότι ενώ προχωρούσε έφιππος με τη συνοδεία του από τη Κριτσά προς το Καθαρό,εμφανίσθηκε μπροστά του ένας λαγός,τον οποίον οι γρήγοροι και ορεσίβιοι Κριτσώτες κατόρθωσαν να πιάσουν ζωντανό. Το γεγονός αυτό προξένησε μεγάλη εντύπωση στο Τούρκο Πασά ο οποίος ως στρατιωτικός εξετίμησε την "σβελτοσύνη" των Κριτσωτών. Λέγεται ότι όταν έφθασε στον τόπο που είχε σκοτωθεί ο Τούρκος δικαστής εφήρμοσε την εξής πρωτότυπο μέθοδο. Ρώτησε τους εκπροσώπους των Λασηθιωτών αν όταν φωνάζουν οι πετεινοί του Καθαρού ακούγονται από τα χωριά του Οροπεδίου Λασιθίου. Όπως ήταν επόμενο αυτοί απάντησαν αρνητικά. Η ίδια ερώτηση υπεβλήθη ως εξής στους εκπροσώπους των Κριτσωτών οι οποίοι έσπευσαν να απαντήσουν ότι πράγματι ακούγονται ευκρινέστατα από την Κριτσά οι φωνές των πετεινών του Καθαρού,(ψέματα βέβαια αφού το Οροπέδιο απέχει πλέον των 12 χιλιομέτρων από τη Κριτσά και σε απόσταση τετραπλάσια από τα χωρά του Λασιθίου). Τότε -απεφάσισε ο Τούρκος διοικητής- το Οροπέδιο παραχωρείται οριστικά στη Κριτσά,η οποία και θα υποστεί τις συνέπειες για το φόνο του Καδή. Δεν είναι εξακριβωμένο αν η παράδοση αυτή είναι πράγματι αληθινή. Πάντως γεγονός είναι ότι για πολλά χρόνια η Κοινότητα Κριτσάς πλήρωνε τζαερέ (πρόστιμο) στο Βακούφιο του Ηρακλείου ένα σημαντικό ποσό ετησίως για το Οροπέδιο του Καθαρού. Η περιοχή όπου σκοτώθηκε ο Τούρκος δικαστής ονομάζεται ακόμη και σήμερα "του Καδή ο λάκκος",στα γραφεία δε της Κοινότητας σώζεται ακόμη ένα σιδερένιο κουτί μέσα στο οποίο υπάρχει ματωμένο χώμα απο τον τόπο οπου φονεύθυηκε απο τους Ρετσέτες ο Τούρκος δικαστής,καθώς και το φιρμάνι (διάταγμα) δια του οποίου το οροπέδιο παρεχωρείτο οριστικά στην Κοινότητα της Κριτσάς.

Κατά την παράδοση ο Πασάς ήταν και από άλλους λόγους επηρεασμένος υπέρ της Κριτσάς,είχε δε προειδοποιήσει τους προκρίτους για την ερώτηση που θα έκανε. Η απόφαση όμως αυτή δεν αποκλείεται να οφείλεται στα κεκτημένα δικαιώματα των Κριτσωτών δοθέντος ότι από τους αρχαιότατους χρόνους το Οροπέδιο του Καθαρού υπήγετο στο Κράτος της αρχαίας Λατούς. Η πεδινή έκταση του Οροπεδίου ανέρχεται στις 60.000 περίπου στρέμματα από τα οποία μόνο τα 15.000 στρέμματα περίπου καλλιεργούνται με σιτηρά,κηπευτικά και αμπελώνες. Η υπόλοιπος έκταση καθώς και οι γύρω από την πεδιάδα κατάφυτοι πρίνοι,ασφένταμοι και αγριαχλαδιές χρησιμεύουν για τη βοσκή των ποιμνίων. Η κυριότητα του Οροπεδίου ανήκει στην Κοινότητα της Κριτσάς,αλλα κάθε δημότης μπορεί να καλλιεργήσει όση έκταση θέλει καταβάλλοντας ένα μικρό ποσό για τα παραγόμενα προϊόντα. Οι κήποι ,οι αμπελώνες και συνεπώς οι καλλιεργούμενες εκτάσεις κληρονομούνται από τους γονείς στα παιδιά χωρίς καμιά ενόχληση της κυριότητας. Μόνο για τις χέρσες εκτάσεις μπορεί να καλλιεργήσει κάποιος όση έκταση θέλει χωρίς να ενοχληθεί από κανένα. Για τη βοσκή των αιγοπροβάτων η Κονότητα εισπράττει το χρόνο .

Πριν από 60 χρόνια βρέθηκαν εκεί απολιθώματα μαμούθ κ.λ.π. αγρίων ζώων (παλαιοντολογικά λείψανα). Ο ιστορικός Ψιλλάκης ασχολούμενος με την Ανοσοποίηση της Κρήτης,την οποία εμφανίζει ενωμένη άλλοτε με την Ηπειρωτική Ελλάδα και τους πρώτους κατοίκους αυτής,τονίζει ότι οστά ανήκουν σε προκατακλυσμιαίου ζώου κατά τα φαινόμενα σε ιπποπόταμον,βρέθηκαν στα Όρη Δίκτη ,απολιθώματα δε βρίσκονται στο Μουσείο Αθηνών. Από τα παραπάνω βεβαιείται ότι τα απολιθώματα που βρίσκονται στο Οροπέδιο Καθαρού ανήκαν σε ιπποπόταμο. Στην ορεινή περιοχή "Δάμακας" & " Ανεφολάκους" μεταξύ της Κριτσάς και του Καθαρού υπάρχει και το μεγαλύτερο στη Κρήτη δάσος από πρίνους και ασφένδαμους.

Το Οροπέδιο του Καθαρού με το υπέροχο κλίμα,τα άφθονα δάση και τα περίφημα φρούτα και κτηνοτροφικά προϊόντα,το "Νταβός" της Κρήτης αποτελεί ιδεώδη τόπο για την ανάπτυξη του Ορεινού Τουρισμού.

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΚΑΘΑΡΟΥ - Ο Ι Κ Ο Σ Υ Σ Τ Η Μ Α Τ Α - Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση

Εκείνος που τελικά αποφασίσει την έξοδο από τις συνήθειες και ανηφορήσει προς το Οροπέδιο του Καθαρού, ανταποκρίνεται σε μια έλξη τόσο δυνατή , ώστε ακλουθώντας την να απολαμβάνει ένα μείγμα ενθουσιασμού, εκούσιας χειραγώγησης και απροσποίητου σκεπτικισμού.Η απόφαση ν' ανεβείς στο Καθαρό σημαίνει συναίνεση στο να υποκύψεις σε κάτι που δεν ξέρεις ποιό είναι, αν και υποψιάζεσαι σε ποιά ανάγκη σου αντιστοιχεί.

Το Οροπέδιο του Καθαρού βρίσκεται σε υψόμετρο 1200 μ., στην ευρύτερη περιοχή του παραδοσιακού χωριού Κριτσά του Μεραμπέλου. Η έκτασή του είναι συνολικά 60.000 στρέμματα εκ των οποίων τα 40.000 περίπου συνιστούν το πεδινό επίπεδο τμήμα του. Ανατολικά περικλείεται από τις κορυφές Ανεφαλάκι και Μονοδέντρι. Νότια από τον Λάζαρο, βόρεια από την Αλέξαινα και τον Χαυγά και νότια από τον Τσίβη. Από άποψη ιδιοκτησιακού καθεστώτος υπάγεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, από την οποία οι κάτοικοι της Κριτσάς μπορούν να το νοικιάζουν τμηματικά για να το καλλιεργούν, χωρίς όμως το δικαίωμα να το πουλήσουν ή να το μεταβιβάσουν σε ξένους.

Από οικοσυστημική άποψη είναι πλούσιο σε πανίδα και σε χλωρίδα.Λαγοί,Ζουρίδες, Αγριόγατοι , Ασβοί κ.λ.π. είναι μερικά μόνο από τα άγρια ζώα που συνιστούν την τοπική πανίδα όσο αναφορά τα θηλαστικά. Πέρδικες, Μπεκάτσες, Τσίχλες, Αγριοπερίστερα, Γαρδέλια είναι τα πουλιά που συναντούνται συχνότερα στις βουνοκορφές και στον κάμπο του Καθαρού. Κοντά σ' αυτά θα πρέπει βέβαια να προστεθούν τα Γεράκια και οι Βιτσίλες από την οικογένεια των αρπακτικών. Στο Οροπέδιο του Καθαρού ζουν επίσης πολλά ερπετά όπως η Κρητική Οχιά, το Λιακόνι, η Σαύρα κ.λ.π. Όσ' αναφορά τη χλωρίδα, πληθωριστική είναι η παρουσία των Πρίνων και των Λιόπρινων, ενώ στα ακάλυπτα μέρη φύονται μικροί θάμνοι όπως Αστιβίδες, Αγκαραθιές Θρίμπες κ.λ.π.. Αγριολούλουδα συναντά κανείς σε μεγάλη αφθονία και ποικιλία: Παπαρούνες, Μαχαιρίδες,, Ορχιδέες κ.λ.π. Έντονη είναι ακόμα η παρουσία αρωματικών βοτάνων όπως Ρίγανη, Δίκταμος κ.λ.π. Στην εύφορη γη του οροπεδίου καλλιεργούνται Μηλιές, Αχλαδιές, Καρυδιές και κηπευτικά όλων των ειδών. Η άρδευση επιτυγχάνεται χάρη στις λιθόκτιστες δεξαμενές οι οποίες συγκεντρώνουν το νερό της βροχής και των πηγών.

Πλούσια είναι και τα ανασκαφικά ευρήματα απολιθωμένων οστών νάνων ιπποπόταμων, που μας πηγαίνουν πολύ βαθιά στο παρελθόν και τονίζουν τη τεράστια σημασία της περιοχής από επιστημονική άποψη. Σήμερα η περιοχή του Οροπεδίου Καθαρού συνιστά άλλο ένα οικοσύστημα που δίνει αγώνα για να κρατηθεί σε μια ανεκτή κατάσταση, για να ισορροπήσει τη φυσική τάξη των πραγμάτων με την εντεινόμενη ανθρώπινη δραστηριότητα.Περπατώντας κανείς σ' αυτόν τον τόπο έχει πλήρη τη συναίσθηση ότι βρίσκεται σε έναν ξεχωριστό χώρο, που προκαλεί ευχάριστα και απρόσμενα. Το Καθαρό σαν φυσικό οικοσύστημα που συνδέεται με ένα γεωργικό σύστημα χαμηλών εισροών έχει μεγάλη αξία διατήρησης. Καθ'ότι συνιστά μια κλειστή και ελεγχόμενη περιοχή, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ένα πρότυπο διαχείρισης τόσο του φυσικού τοπίου και της άγριας ζωής όσο και ανάπτυξης γεωργικών και ψυχαγωγικών πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον.Η υπερβόσκηση και οι πιέσεις που δέχεται τελευταία, αναφορικά με τις καλλιέργειες και την δόμηση, επιβάλλουν μιαν άλλη ποσοτική και ποιοτική προσέγγιση της περιοχής ώστε να μην ικανοποιούνται μόνο οι ανθρώπινες ανάγκες αλλά και οι οικολογικές λειτουργίες.

Επιστρέφοντας από τον τόπο εκείνο, ο καλυμμένος φθόνος του αταξίδευτου θα σε αναγκάσει υποσυνείδητα να ιστορίσεις. Όμως ποιόν αφορά η λύτρωση σε τόπους συναρπαστικούς, πέρα από εκείνον που λυτρώνεται Ποιόν αφορά η ευτυχία της ανανέωσης πέρα από τον ευτυχή ανανεωμένο Εκείνοι που δεν ήρθαν στο ταξίδι αυτό τι θα περιμένουν ν' ακούσουν άραγε μια αδιόρατη πληκτική αναφορά σε ακρογιαλιές ή σε κοσμικά μέρη; Το πέρας του ταξιδιού στο Οροπέδιο του Καθαρού, συνιστά όμως την τιμωρία και του ταξιδιώτη, το ράπισμα του χρόνου προς όποιον αποκτά παροδικά την ψευδαίσθηση ότι το απροσδόκητο έχει διάρκεια.

ΛΑΚΚΟΣ ΤΟΥ ΚΑΔΗ - ΚΑΔΗ ΜΕΙΤΑΝΗ (Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΑΘΑΡΟΥ) Γεωργίου Ιωάννου Περάκη
Διευθυντού Δημοτικού Σχολείου Κριτσάς
Ραντολόγια Αθήνα 1972-Σελίς 152-153


Έπειτα από μακρά διαμάχη μεταξύ των Λασιθιωτών και Κριτσωτών ,για την κυριότητα και νομή του Καθαρού,αποδόθηκε το οροπέδιο στους Κριτσώτες. Πολλοί δικαστικοί αγώνες έγιναν και αρκετά έγγραφα και φιρμάνια,στην Ελληνική και Τουρκική γλώσσα κρατούνται με επιμέλεια στο Αρχείο της Κοινότητας που μας φανερώνουν, ποσο σοβαρά απασχόλησε το ζήτημα του Καθαρού,τους Τούρκους δικαστές.

Μεγάλα οικονομικά οφέλη είχαν από την εκμετάλλευση του Καθαρού και οι Λασιθιώτες και οι Κριτσώτες. Ο αγώνας ήταν σοβαρός ,και ο τούρκος δικαστής (Καδής) για να βγάλει σωστό και δίκαιο φιρμάνι,έκαμε πολλές ερωτήσεις στους αντίδικους.

Η παράδοση διατηρεί τα παρακάτω στοιχεία που έδωσαν βαρύτητα και κύρος στην απόφαση. Ο Καδής ρώτησε:

1.Εάν, όταν κράζουνε οι πετεινοί στο Καθαρό,ακούγονται από το Λασίθι, ή από την Κριτσά.

2.Εάν, όταν σκότωσαν τον Καδή (προκάτοχό του δικαστή) στα σύνορα μεταξύ Καθαρού-Λασηθιού,την μπαλοθιά (εκπυρσοκρότηση) του τουφεκιού ακούσανε οι Λασιθιώτες ή Κριτσώτες κ.λ.π Όλοι οι Λασηθιώτες ,που ήσαν στη δίκη ,από φιλαλήθεια βεβαίωσαν πως, μήτε οι πετεινοί ακούγονται από το Λασήθι, όταν κράζουνε στο Καθαρό,μήτε τη μπαλοθιά ακούσανε,όταν σκότωσαν τον Καδή.Οι Κριτσώτες όμως (δασκαλεμένοι όμως από την Κριτσώτισσα καπετάνισσα Μαρία,που ήρθε σε μυστική συνεννόηση με τις Τουρκικές αρχές) βεβαίωσαν πως, όταν κράζουν οι πετεινοί στο Καθαρό ακούγονται καθαρά από την Κριτσά και όταν σκότωσαν τον Καδή άκουσαν την μπαλοθιά από την Κριτσά και ντελόγο κακόβαλαν. Ο Δικαστής τότε σκέφτηκε και έκρινε πώς,η απόσταση Κριτσάς- Καθαρού είναι μικρότερη από την απόσταση Λασιθιού- Καθαρού και επομένως το Οροπέδιο ανήκει στην Κριτσά. Έτσι έληξε η δίκη και το Καθαρό τελικά κερδήθηκε από τους Κριτσώτες.

Ο Καδής που σκοτώθηκε,προκάτοχος του Καδή που απέδωσε το Καθαρό στους Κριτσώτες,έπεσε θύμα δολοφονίας, όταν σε μια φιλονικία για κάποια τοποθεσία του Καθαρού, επήγε ο ίδιος να λύση τη διαφορά επί τόπου, μεταξύ Κριτσωτών και Λασιθιωτών και να αποδώσει δικαιοσύνη. Το μέρος που σκοτώθηκε ονομάστηκε Καδή Λάκκος ή Καδή Μειντάνι. Οι Λασιθιώτες αρνήθηκαν να πληρώσουν το αίμα. Οι Κριτσώτες όμως εκπλήρωσαν την αποζημίωση που τους όρισαν και έτσι με τον τρόπο αυτόν έγιναν κάτοχοι του Λάκκου, από τότε ακούγεται ως Καδή Λάκκος ή Καδί Μεϊντάνι. Η Κοινότητα της Κριτσάς διατηρεί χώμα, με αίμα ζυμωμένο,σε βώλο,στα γραφεία της. Είναι από το Λάκκο εκείνο που δολοφονήθηκε ο Καδής και ζυμωμένο με το αίμα του σκοτωμένου. Το οροπέδιο του Καθαρού,πολυ εύφορο και αρκετά μεγάλο, βρίσκεται δυτικά της κωμοπόλεως,σε απόσταση 19 περίπου χιλιόμετρα και σε υψόμετρο 1.150 μέτρα. Είναι ιδιοκτησία της Κοινότητος (Κοινοτικό) και εξ αιτίας του υγιεινού του κλίματος αποτελεί άριστο τόπο για παραθερισμό. Έχει πολλές οροσειρές Βουρλιά και Δέτης, Καδή Λάκκος, Καράβια, Καθάριος Λάλλος, Παραθύρι, Λεκανιδα, Πατσούρου-Κορφή,Μονοδένδρι,Κοτσυφονερό,Χαλασμένη-Κορφή,Σταυρού-Σέλι και Ανεφολάκκους.


 


Η Διαδυκτιακή παρουσία της Κριτσάς είναι μια ευγενική χορηγία του Δημήτριου Σκουλικάρη (τέως Συμβούλου του Δημ.Διαμ. Κριτσάς)