Δικτυακή Πύλη Κριτσάς
 Τ Α Π Ε Σ

Δυτικά του κάμπου των Λακωνίων, σε υψόμετρο πάνω από 500 μ. είναι κτισμένος ο υστερομινωικός οικισμός Τάπες. Φέρεται ως ένα από τα αρχαιότερα χωριά με συνεχή παρουσία από τα Μινωικά χρόνια - ένα από τα αρχαιότερα χωριά του Μεραμπέλλου.

Το όνομα πιθανόν να προέρχεται από το Τάπης (λατινικό Tapes δηλαδή υπόστρωμα, χαλί) και ίσως έχει μορφολογική προέλευση. Κατά τον Απόστολο Μακράκη, το όνομα ίσως έχει σχέση με τη λέξη "πέρασμα" καθώς ένα σημαντικό μονοπάτι ξεκινούσε από το Μέσα Λασήθι, περνούσε κάτω από τη Τζίβι και τη Πηγή Κυνηγού για να καταλήξει στα "Χάνια" των Ταπών.

Διατηρεί ακόμη τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά του κρητικού χωριού που κυρίως η απασχόληση των κατοίκων λόγω της μορφολογίας και δυσκολίας ύπαρξης νερού έχει κύρια ασχολία την κτηνοτροφία.

Σε έγγραφο του 1577 αναφέρεται σαν Tapes και του 1580 σαν Tappes (με 107 κατοίκους) Στις περιοχές Μικρός και Μεγάλος Κάστελος και στη θέση Καμάρες υπάρχουν λείψανα Μινωικών οικισμών (πιθανότατα στη περιοχή υπήρχαν εργοστάσια Πηλοπλαστικής). Ο κτήτορας της εκκλησίας Μανώλης Κουτουλάκης μας διηγήθηκε το όνειρο της κόρης του για την προτροπή να φτιάξει στον συγκεκριμένο χώρο ένα εικονοστάσι "Με πολύ κόπο και στερήσεις κατάφερα και έφτιαξα όχι μόνο εικονοστάσι αλλά αυτό το ωραίο πετρόχτιστο εκκλησάκι. Προ μηνός κάναμε και τον εγκαινιασμό της… είχαν έλθει χίλια άτομα και καθημερινά έρχονται πολλοί πιστοί για να προσευχηθούν Το μονοπάτι Λακώνια - Τάπες Το μονοπάτι αυτό είναι ένα από τα αγαπημένα μου. Ο λόγος είναι ότι, για να το "βρω" μέχρι τις Τάπες, επισκέφθηκα την περιοχή τουλάχιστον 10 φορές. Το μονοπάτι "κόβει" ο κανονικός δρόμος σε 5 σημεία και έπρεπε μέτρο-μέτρο να το ενώσω. Την αρχή του καλοκαιριού, ένας βοσκός μου υπέδειξε την αρχή του μονόπατου, από το Μαργέλι, και σιγά-σιγά το ένωσα μέχρι τις Τάπες. Κάποια κομμάτια τα έχει καταστρέψει ο κανονικός δρόμος, αλλά το 70% του μονοπατιού σώζεται. Αν κάποια στιγμή καθαριστεί και σημανθεί κατάλληλα θα μπορούσε να γίνει ένας ωραίος περίπατος για αυτούς που αγαπούν το περπάτημα

Στον οικισμό υπάρχουν τρείς εκκλησίες: Ο Αγιος Ευμένιος - νεκροταφιακός ναός (κτίστηκε απο τους Μιχαήλ και Παναγιώτη Σιγανό το 1985), Ο Αγιος Γεώργιος κτίστηκε το 1937 στη θέση άλλης μικρής εκκλησίς και είναι ο ενοριακός ναός των Ταπών και Η Αγία Παρασκευή.

 
Αγιος Ευμένιος
 
¶γιος Γεώργιος

Αγία Παρασκευή

Οι Τάπες ανήκουν σήμερα στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κριτσάς. Με την απογραφή του Διαμερίσματος Κριτσάς, σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από επεξεργασία του αρχείου της στατιστικής υπηρεσίας για την απογραφή πληθυσμού (Ελλάδας) του 2001. ο πραγματικός πληθυσμός ανέρχεται σε 113 κατοίκους (εκτίμηση για το 2021=113 κάτοικοι). Μέσος Ετήσιος Ρυθμός Μεταβολής πληθυσμού από το 1991=131 κάτοικοι έως το 2001 είναι 1,59 %

Πηγές

1. Οικισμοί της Επαρχίας Μεραμπέλου Κρήτης - απογραφή από το 1577 μέχρι το 1991 - Μανόλη Αντ.Παπαδογιάννη
2.Ραντολόγια - Γεωργίου Ι Περάκη Δασκάλου
3. Εγκυκλοπαίδεια Ελευθερουδάκη
4. Χρυσούλα Τζομπανάκη, αρχιτέκτων αρχαιολόγος

 

 


Η Διαδυκτιακή παρουσία της Κριτσάς είναι μια ευγενική χορηγία του Δημήτριου Σκουλικάρη (τέως Συμβούλου του Δημ.Διαμ. Κριτσάς)

   
powered by gkal communications