Δικτυακή Πύλη Κριτσάς
 ΑΜΜΟΥΔΑΡΑ

Η Κρήτη έχει 155 χιλιόμετρα από ηλιόλουστες παραλίες με φιλόξενη άμμο κατά μήκος των ακτών της, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται στη βόρεια πλευρά του νησιού. Μία από αυτές είναι η Αμμουδάρα Κριτσάς, που βρίσκεται έξω από τον Άγιο Νικόλαο στο δρόμο για την Σητεία.

Η Αμμουδάρα βρίσκεται περίπου 1 χλμ νότια του Αγίου Νικολάου και κοντά στο χωριό Κριτσά.Η παραλία είναι πολύ κοντά στον Άγιο Νικόλαο, είναι αρκετά καθαρή. Διαπιστώνουμε ότι μέσα στη θάλασσα σε περιορισμένα σημεία τα νερά είναι αρκετά κρύα γιατί εκβάλλουν παγωμένα νερά από πηγές.

Οι ακτές της Αμμουδάρας αξιόλογες και διαφορετικές διακρίνονται σε αμμώδεις με μήκος 419 και 123 μ θεωρούμενες από την χρήση τους κορεσμένες , ημιβραχώδεις με μήκος 991 μ και με μέτρια χρήση και βραχώδεις με ακτή 1437 μ ελεύθερης χρήσης.

Και οι δύο αυτές παραλίες είναι φυσικά γεμάτες κόσμο την καλοκαιρινή περίοδο... Ακριβώς πάνω από την παραλία υπάρχουν καλές ταβέρνες και έτσι έχετε πολλές επιλογές για να φάτε φρέσκα θαλασσινά ή παραδοσιακά φαγητά.

 

 

Αναφέρεται για πρώτη φορά στην απογραφή του 1981 (Αμμουδάρα) με 101 κατοίκους ενώ το 1991 φτάνει τους 222 κατοίκους. Αμμουδάρα, υπερθετικό της αμμούδας=μεγάλη παράλια-έκταση από άμμο.Και άλλα χωριά με το ίδιο όνομα,π.χ Αμμουδάρες στην Επαρχία Ιεράπετρας, η Αμμουδάρα στο νομό Καστοριάς.

Δίπλα στη θάλασσα στην παραλία της Αμμουδάρας,είναι κτισμένη η εκκλησία του προφήτη Ηλία ,από την οικογένεια του Ηλία Καρύδη . Χρησιμοποείται σαν κύρια εκκλησία του παραλιακού συνοικισμού της Κριτσάς.

Η διαμόρφωση και αξιοποίηση της παραθαλάσσια περιοχής της Αμμουδάρας πού ανήκει στην Κοινότητας Κριτσάς ξεκίνησε ουσιαστικά το 1995. Είχαν ήδη αντιληφθεί την ραγδαία εξέλιξη της περιοχής και προσπάθησε να την αναβάθμισει με τα μέσα και που τότε διέθετε.Η πρώτη προσπάθεια που κατέβαλε ήταν η επέμβαση σωτηρίας των σκίνων- χαρακτηριστικού στοιχείου στην αμμουδιά στην Αμμουδάρα. Μεταφέρει νέο το χώμα το οποίο θα εμπλουτίσει τη βάση ανάπτυξης των φυτών τα οποία κινδύνευαν να ξεριζωθούν,τόσο από τα κύματα της θάλασσας όσο και από τη φθορά που υφίστανται καθ'όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, απο το πλήθος των λουομένων που αναζητούν τη σκιά κάτω από το φύλλωμά τους.Στη συνέχεια το χώμα αυτό θα στηριχθεί με πέτρινη τοιχοδομή, αισθητικά δεμένη με το φυσικό περιβάλλον,που θα το προστατεύσει από τη διάβρωση. Οι σκίνοι αυτοί, που αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της ταυτότητας της αμμουδιάς, πρέπει να πολλαπλασιαστούν με τη φύτευση νέων, ώστε να διατηρηθούν με το πέρασμα του χρόνου. Παράλληλα θα πρέπει να αποφευχθεί η φύτευση άλλων ειδών, ξένων προς την τοπική χλωρίδα (π.χ ευκαλύπτων) και για ένα ακόμη λόγο.Για να διατηρήσει η ακτή της Αμμουδάρας το δικό της χαρακτήρα.

Η περιοχή διαθέτει τουριστικά καταλύματα,με την παραδοσιακή τους μορφή και είναι σε θέση να προσφέρουν τις ανέσεις και τις απαραίτητες διευκολύνσεις για μια οικονομική και άνετη διαμονή.

Με την απογραφή του Διαμερίσματος Κριτσάς, σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από επεξεργασία του αρχείου της στατιστικής υπηρεσίας για την απογραφή πληθυσμού (Ελλάδας) του 2001. ο πραγματικός πληθυσμός της Αμμοδάρας ανέρχεται σε 413 κατοίκους (εκτίμηση για το έτος 2021 είναι 795 κάτοικοι). Μέσος Ετήσιος Ρυθμός Μεταβολής πληθυσμού από το 1991-22 κάτοικοι- έως το 2001 είναι 4,62 %

Πηγές

1. Οικισμοί της Επαρχίας Μεραμπέλου Κρήτης - απογραφή από το 1577 μέχρι το 1991 - Μανόλη Αντ.Παπαδογιάννη
2.Ραντολόγια - Γεωργίου Ι Περάκη Δασκάλου
3. Εγκυκλοπαίδεια Ελευθερουδάκη
4. Χρυσούλα Τζομπανάκη, αρχιτέκτων αρχαιολόγος

 

 


Η Διαδυκτιακή παρουσία της Κριτσάς είναι μια ευγενική χορηγία του Δημήτριου Σκουλικάρη (τέως Συμβούλου του Δημ.Διαμ. Κριτσάς)

   
powered by gkal communications