ΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΥΛΗ ΚΡΙΤΣΑΣ

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ 8

 

ΕΛΟΥΝΤΑ - ΠΛΑΚΑ - ΒΡΟΥΧΑΣ - ΣΚΙΝΙΑΣ - ΒΛΥΧΑΔΙΑ - ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ - ΣΕΛΛΕΣ - ΒΡΟΥΧΑΣ - ΠΛΑΚΑ - ΕΛΟΥΝΤΑ

 

 

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

 

ΠΛΑΚΑ / ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑ (Σπίνα=αγκάθι, λόγκα=μακρύ). Ονομαστική νησίδα απέναντι από την Πλάκα, με μεγάλη μαρτυρική ιστορία. Από τα ισχυρότερα οχυρά της Κρήτης κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας και της Τουρκοκρατίας (1211 - 1825), το τελευταίο σημείο της Μεγαλονήσου που κατάφεραν να καταλάβουν οι Τούρκοι. Μετά, έγινε χώρος Συγκέντρωσης των λεπρών από όλη την Ελλάδα. Για μισό αιώνα, πάνω σ' αυτό το νησί εξελίσσονταν

να αποχωριστούν για όλη τους τη ζωή τους δικούς τους. Η τελευταία αυτή θλιβερή σελίδα της ιστορίας του τόπου, έληξε με την ανακάλυψη της θεραπείας των Χανσενικών. Σήμερα, έχει αξιοποιηθεί τουριστικά.

 

 ΒΡΟΥΧΑ - ΛΟΥΜΑ - ΣΚΙΝΙΑΣ Κατά μήκος της διαδρομής υπάρχουν αξιόλογες Βυζαντινές εκκλησίες και σπάνια είδη από την χλωρίδα και την πανίδα της Κρήτης.

 

 ΒΛΥΧΑΔΙΑ - ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ – ΦΑΡΟΣ. Στην παραλιακή ζώνη υπάρχουν γραφικοί ορμίσκοι, παραδοσιακές ψαροταβέρνες και η ωραιότερη ίσως θέα του Κρητικού πελάγους. Η απόλυτη γαλήνη και το άγριο ανόθευτο τοπίο, κυριολεκτικά κόβουν την ανάσα. Είναι από τις πλέον τις πλέον απομονωμένες περιοχές του νησιού.

 

ΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΥΛΗ ΚΡΙΤΣΑΣ

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ 8